Stuteri Lönnshults Dagbok

2011

5 December 2011 - Första snön!


Idag kom vinterns första snö. Bossen och Fire som inte har sett snö förut blev förvånade! De busade och rullade sig i snön och tyckte det var jätte roligt!
 
Har varit ute och tagit lite nya bilder på hästarna idag, de finns i galleriet (vintern 2011).
 
Igår var vi ute på promenad med April och Eywa, de tyckte det var jätte roligt och var pigga och busiga!
 
Ninja som vägrade att bli ultraljudad av veterinären ser iallafall väldigt dräktig ut, hon ska ha redan i slutet av April om allt går bra, annars är hon i väldigt högt hull.
 
Outstanding och Eywa verkar trivas i flocken och har hittat sina favoriter, April och Eywa går mycket tillsammans medans småpojkarna ofta busar med dom. Outstanding och Clivia går mycket tillsammans. Det är så roligt att de verkar trivas och de blir mer och mer gosiga med oss för varje dag!


17 November 2011 - Musse är hemma igen!


Det går bra med de nya hästarna, Outstanding och Eywa. De har mest gått i hagen nu för att känna sig hemma i den nya flocken, alla är snälla det är bara Ninja som är lite jobbig emellanåt, men det går bättre och bättre. Dom verkar i alla fall trivas och komma in i våra rutiner. Vi tycker jättemycket om dom båda två!


Våran röda kastrerade hankatt Musse kom tillbaka häromdagen, har varit borta i över två månader trodde absolut att jag aldrig mer skulle få se honom, har undrat och tänkt vad som har kunnat hänt honom, men helt plötsligt var han hemma igen. Ett kärt återseende kan jag säga, han verkade lika glad som oss, lite magrare än vanligt men annars var han sig lik. Systrarna Mira och Mimmi var också glada att brorsan var hemma igen.


Jag har varit ute och tagit lite kort i hagen på hästarna så det finns lite nya bilder i galleriet.


Kristina har skickat jätte fina bilder på Outstanding, så det finns nya bilder på hennes sida.

1 November 2011 - Välkomna Outstanding och Eywa!


Idag har vi varit i Gränna och hämtat hem två underbara ministon mor och dotter. Kristina från stuteri Axtorp hade åkt från skåne på morgonen och skulle upp till ett möte i Gränna, så hon var snäll och tog med hästarna. Vi är mycket glada för förtroendet att vi har fått köpa dessa jättefina ministon av Kristina.


Eywa är mörkbrun och Outstanding fux, båda har massor av man och pannluggar ner till mulen. Outstanding är även dräktig med Leandro, Eywas pappa. När vi kom hem med hästarna fick de vila en stund, sen fick de träffa dom andra stona och fölen, då fick vi se vilken fantastisk trav Eywa har, har aldrig sett någon så liten häst röra sig så fint. Kristina sa att hon har ärvt sin pappas trav. Eywas huvud är bara så gulligt! hon är så himla söt! Dom är verkligen två drömhästar båda två och vi är så glada att vi fått köpa dem!


Vi hoppas att Eywa och April som är ettåringar båda två ska bli bra kompisar. Eywa och Outstanding  var avmaskade när de kom,  så vi passade på att avmaska de andra ikväll, så nu är alla avmaskade.


Den nya lösdriften inne blev jättebra, det är Clia och Nellie med sina föl som går där numera, April ville hellre bo i sin gamla box där hon får vara ifred men ändå i centrum, så hon har koll på alla, då trivs hon.


Skönt att vädret är så här milt, snön får gärna vänta! =)


Outstanding och Eywa har fått varsin egen sida och jag har även lagt upp lite bilder i galleriet på hästarna =)

8 Oktober 2011 - Äntligen färdigt!


Igår blev vi färdiga med stallet, det gick fort eftersom farfar var jätte snäll och kom och hjälpte mig och Danne att bygga i två dagar. Det blev jätte bra, det blev som en lösdrift fast inomhus för hagen och stallet är inte så nära varandra så vi måste leda hästarna ut på morgon och in på kvällen. 


 April, Clia och Bossen går i det stora nybyggda rummet just nu för de går så bra ihop, Ninja som är dräktig står i egen box och Nellie och Fire står i egen box och Lilleman och Tonton står i Mascots gamla box i det stora stallet brevid de stora hästarna. Så nu är det ordning inför vintern. Vi har även två extra boxar till minisarna ifall det behövs.


Innan har vi haft spån i det stora rummet som vi nu byggt om, så nu ska vi ha spån i rummet brevid och där har vi haft hur mycket ved som helst som jag och Danne har hållt på att flytta i flera dagar till ett rum i andra änden av ladugården så att vi ska kunna ha spån där istället.. rörigt värre alltså =)


Nästa sommar ska vi bygga en lösdrift i hagen så blir det mycket smidigare!=)


Mamma och pappa har målat om huset medans Danne och jag har jobbat i stallet. Så nu är det nymålat och fint! Nu är det bara jag och mamma som måste måla klart i stallet också..


Sharpman har hjälpt mig att beställa hem en mät käpp som är till hästar upp till 1 meter perfekt till minisar, den är gjord utav metall och sen är det vattenpass på också så nu har jag mätt April och Tonton. April var 74 cm och Tonton 82 cm.


Alla hästarna mår bra, Tonton blev lite lös i magen när vi fick hem ett nytt lass hö men nu är han mycket bättre lille pojken, jätte skönt!

26 September 2011 - Höst!


Nu är hösten här och det känns lite tråkigt för nu har man hela vintern framför sig.. Men lite mysigt är det ju också såklart!


 Jag var ute i hagen och tog lite höst bilder idag, har lagt in några nya bilder i galleriet.


Vi håller på och bygger om lite i stallet så det ska bli mer plats till minisarna och så kommer det bli mer praktiskt också..


I november ska vi köpa ett 1-årigt ministo med kanon fin stam! Det ska bli så roligt! Hon och April är lika gamla så jag hoppas att de kommer gilla varandra! Mer om det senare...


Doris var ju på utställning för ett tag sen och det gick bra hon fick en 1:a och jätte fin kritik så jag blev jätte stolt! Nu ska jag ställa ut henne på en officiell utställning nästa gång för nu har hon ringvana och kan stå finfint på bord så vi behöver förhoppningsvis inte skämma ut oss =)


Bilden är på Bossen i sin hösthage!


/Jossan

12 September 2011 - Utställning i Mantorp


Då var utställningen i Mantorp avklarad, det var en jätte trevlig och välordnad utställning!

 

Min svärmor Chatarina kom redan kl 2 på Lördagen för att hjälpa mig att göra iordning alla hästarna inför utställningen på söndagen, vi blev klara kl 9 på kvällen! Chatarina hjälpte mig hela helgen och jag är så tacksam för det!

 

På söndagsmorgonen kl 07.15 bar det av till Mantorp, vi åkte med två transporter, vi fick låna våran vän Ann-charlottes transport och hon var jätte snäll och följde med och körde en transport och hjälpte till hela dagen med hästarna tack snälla Ann-charlotte det var guld värt!

 

När vi var framme i Mantorp var det först dags för att visa Lilleman och Tonton, Tonton vann klassen med 88787=38 poäng vilket vi blev jätte glada över! Fina lilla pojken!

 

Lilleman kom tvåa med 35 poäng vilket vi blev lite besvikna över, vi tycker han är så fin och välutvecklad men han var stel i bak så vi vet inte om han gjort sig illa.. Vi får prova att ställa ut honom nästa år igen och går det dåligt då också så får han bli valack.

 

Sen var det dags för Ninja (Hearts on Fire) att visas, det gick jätte bra, hon vann sin klass med guld och fick komma tillbaka för att tävla om att bli champion ministo, i champion ministo ringen så kom hon två med de super fina poängen 99888= 42 ! Stoet som vann klassen heter 2nd Edition och hon blev senare Best in Show med 99898= 43 poäng grattis till ägare och uppfödare till det kanon fina stoet!

 

Ninja fick även pris som östergötlands bästa ponny! Vilket vi blev otroligt glada över! Hon fick blommor och ett fint vintertäcke! Fina fina Ninja!

 

Sen var det dags för sto med föl där jag visade Nellie och Fire, Nellie är 87cm alltså 1cm för hög för att vara ministo så hon får gå med standardstona vilket är lite tråkigt.. Nellie fick 88688=38 poäng vilket jag blev jätte glad över jag vet att hon är bredspårig bak därav 6:an på ben , men annars är hon ett jätte fint sto tycker jag.

 

Lilla Fire gick det inte så bra för han fick 35 poäng och domaren tyckte han var underutvecklad och omusklad, och han är lite tanig och som en liten spindel så jag tar inte det så hårt han är ju bara en fölunge och långt ifrån färdig! Men söt är han pojken min!

 

Grattis till Ellinor och Thiffanny för era fina poäng på alla era hästar och grattis till Kerstin och Rolf för Tiny och Idas Guld och jätte fina poäng!

 

// Jossan

6 September 2011 - Utställningsfunderingar


Den 18 September ska jag ställa ut Doris i Tranås. Fick en bild på hennes helsyster Dolly av Carina (uppfödaren) och dom är verkligen lika! Det är Dolly på bilden! Carina kanske skulle ställa ut Dolly på utställningen i Växjö i november och jag skulle verkligen vilja ställa ut Doris där också men som vanligt så är det samma dag som shetlandsutställningen i Norrköping så jag får se vilket jag kommer åka på. Hade tänkt ta med April till Norrköping för hon är ju inte anmäld till Mantorps utställningen på söndag vilket jag ångrar nu i efterhand för hon har verkligen växt till sig lilla April.

 

Nu på morgonen har jag varit ute och tränat med hästarna inför utställningen i helgen. Tyckte Nellie såg halt ut på ena bakbenet när jag longerade henne i ena varvet i förrgår så var tvungen att kolla hur det såg ut idag och det såg bättre ut, skönt!

 

Lilleman skötte sig exemplariskt idag, blev så glad! Men frågan är hur han blir på söndag när vi kommer till ett nytt ställe med massor andra hästar..

 

Tonton är hur snäll som helst men han trycker sig bort från mig när jag går och springer med han jag vet inte om han tycker det är lite otäckt, så jag tog in honom i lilla hagen och körde horsemanship med han och till slut kom han fram till mig och då fick han godis och sen dess följde han efter mig som en hund och var jätte glad och mer vaken! Så lite godis och horsemanship hjälpte för att Tonton skulle bli mer följsam. Får hoppas han är lika duktig imorgon som han var på slutet idag!

 

// Jossan

1 September 2011 - Välkommen till vår hemsida!


Hej och välkommen till våran nya hemsida!


Här kommer vi att skriva lite om vad som händer på stuteriet.

Hemsidan är inte helt klar men vi kommer att uppdatera med tiden.

Ni får gärna länka till våran hemsida.

Just nu tränar vi hästarna inför utställningen i Mantorp den 11 september, och det är inte lätt med två små busiga ett års hingstar.


Mvh  Jossan